Vad är en Lei Kod egentligen?

Personer som arbetar inom finans eller som på något annat sätt har ett intresse av handel med aktier, derivat eller värdepapper har fått ett nytt ord att ta hänsyn till: Lei Kod. För vissa är LEI kod numera obligatoriskt att registrera sig för och sedermera också använda, detta medan andra inte berörs överhuvudtaget.

Vi backar bandet och börjar om från början. För, vad är egentligen en Lei Kod? En Lei Kod är en kod som - sedan 3:e januari 2018 - måste användas av enskilda företag och företag som handlar med värdepapper, derivat, aktier och obligationer.

Gällande enskilda företag så finns dock undantag som utgår från omsättningen. Understiger den 3 miljoner så behöver man inte registrera sig för- och använda sig av en LEI Kod vid sin handel. Detsamma gäller även för sig som handlar med exempelvis aktier privat och via exempelvis ett ISK-konto.

En Lei Kod ger tryggare global handel

LEI Kod betyder Legal Entity Identifier och är en längre kod - 20 siffror, helt alfanumerisk - som används av ett ädelt syfte: att transaktioner ska kunna identifieras och därmed också övervakas. Om ditt företag genomför en transaktion så är ni också skyldiga att redovisa denna - det är en självklarhet - till exempelvis Finansinspektionen.

Det som tyvärr varit en svaghet är transaktioner som skett utomlands; dessa har inte alls kunnat spåras, övervakas och identifieras på ett tillförlitligt sätt. Det har i sin tur haft en risk i att aktörer kunnat få monopol, manipulation eller andra olagligheter.

Principen med en LEI Kod är lika enkel som genialisk: för att genomföra handel så måste man, så att säga, underteckna med sin unika LEI Kod. En kod som är unik för varje transaktion och som bara går att använda en gång. Det här systemet gör handeln tryggare och det underlättar för alla myndigheter och övergripande organ som har intresse i att säkerställa en trygg och säker global handel.

Registrera lei-kod tar 2-4 dagar

Är ditt företag i behov av att skaffa lei-kod så är det ingen större svårighet att få sådana. Det går att göra via er bank eller på speciella sidor online - så kallade LOU:s. Förenklat så fyller man i ett formulär om vilket företag - eller juridisk person - som ska ha Lei Kod, man betalar och så har man - förutsatt att allt är i sin ordning - sin Lei Kod inom 2-4 arbetsdagar.

Du funderar på att avstå från att skaffa Lei Kod och vill spara in kostnaden (en kod kostar ungefär 117 dollar plus moms)? Det kan du naturligtvis göra, men i och med det så omöjliggör du också vidare handel med aktier, derivat, värdepapper och obligationer. Även den motpart som du ska genomföra en transaktion gentemot måste ha Lei Kod. Annars blir affären omöjligt. Det här systemet är det mest effektiva verktyget för en schysst, global handel - det är något som vi alla tjänar på i längden.

28 Aug 2018

Webbprofil skriver om allt som har med marknadsföring på nätet, teknik och IT att göra. Följ vår blogg för att hänga med i det senaste!