Skillnad på en speldator och en vanlig dator

Som förälder så kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Detta gäller inte minst ny teknik och där barnen- och ungdomarna hela tiden vill uppgradera sig och ha den senaste datorn, den senaste telefonen och den absolut värsta speldator som finns. Du - som många andra - kanske säger att tonåringen i fråga kan spela sina spel på den nya laptop som ni just köpt och får ett svar i stil med OK Boomer.

Har då tonåringen rätt eller är det du som förälder som har rätt i frågan om man kan spela spel online på en vanlig laptop eller om man behöver en speciell speldator? Faktum är att tonåringen har rätt i den här frågan.

Jämför en speldator med en muskelbil

Du kanske inte är en Boomer, men du har definitivt fel i frågan. Ska vi förklara saken lite närmare och på ett, för dig, relaterbart sätt så kan vi jämföra en speldator och en vanlig dator med bilar. Om du ska tävla i ett bilrace så vill du sitta bakom ratten i en bil vars motor har maximalt antal hästkrafter, som har dubbla insprut och som kan ge dig en kraftfull acceleration som tar dig först över upploppet.

Du vill inte komma till startlinjen bakom ratten på en gammal Saab. Saaben i fråga kommer att ta dig på ett tryggt och säkert sätt fram till mållinjen, men du kommer att vara framme lagom till dess att prisutdelningen ägt rum och banketten har börjat.

Spelar man spel på en vanlig dator så fungerar det - men mycket mer än då är det det inte. Spelar man däremot på en speldator så få man ut en maximal effekt av sin spelupplevelse; grafiken är bättre, det går snabbare, ljud och rörelser är tydligare och alla kommandon följs utan några distraktioner. Det är därför din tonåring har rätt.

Är en speldator dyr?

En speldator kostar pengar, men inte så mycket som mång gör gällande. Idag så kan du få tag på en väldigt bra speldator för en kostnad mellan 5-8000 kronor. Det finns naturligtvis även dyrare modeller, men för vanliga hobbyspelare så kommer man väldigt långt med en speldator ur det prissegmentet. En skillnad mellan en vanlig dator och en speldator är att den senare ofta är stationär. Laptops är dyrare för gaming och de ger inte samma effekt (ännu, ska tilläggas - utvecklingen går ständigt framåt).

De flesta gamers föredrar en stationär modell och ännu en gång kan vi använda muskelbilen som förklaring till varför: man vill kunna meka och uppgradera olika komponenter i syfte att öka prestandan och få en optimerad upplevelse framför skärmen. En stationär speldator är dessutom billigare.

Rådet till dig som förälder som inte vill bli kallad för en Boomer är alltså att du investerar i en sådan om din tonåring vill ha en speldator. Bästa lösningen dock, det är att låta tonåringen själv vara med och bestämma - men där priset ligger inom rimlighetens gränser.

24 Feb 2020

Webbprofil skriver om allt som har med marknadsföring på nätet, teknik och IT att göra. Följ vår blogg för att hänga med i det senaste!