Ska jag byta mobiltelefon nu?

Utvecklingen inom mobiltelefoner gick för något år sedan i rasande takt, men nu känns det som att den har stannat av en aning. Ett tag försökte varje mobiltillverkare att klämma i så många megapixel som möjligt i telefonens kamera, något som många konsumenter tog som ett kvalitetstecken. Nu ser man istället att antalet megapixel åter har reducerats och att tillverkarna marknadsför med funktioner såsom dubbla kameror som ger skarpare bild eller helt enkelt bättre bildsensorer och optik - något som gör mycket större skillnad än att enbart öka upplösningen.

Men kameran är givetvis inte allt. Det märks även inom andra fält att utvecklingen har saktat av en aning. Visst blir processorerna snabbare och skärmarna mer slagtåliga, men det har inte kommit några gigantiska nyheter de senaste åren.

Den stora skillnaden som märks mellan telefoner av billigare modell och de riktiga flaggskeppen är att lyxtelefonerna ofta erbjuder 4k-upplösning på såväl skärmen som videoinspelning. För vardagsanvändaren som inte producerar videor för YouTube eller för att marknadsföra sitt företag är det knappast en livsnödvändighet.

Nya modeller släpps kring stora teknikmässor

Ett hett tips om du funderar på att byta telefon är att försöka tajma in bytet med de stora teknikmässor som genomförs varje år på olika platser i världen. Under dessa mässor brukar nämligen de stora produktnyheterna presenteras. Kort därefter brukar du kunna fynda föregående års modeller till ett klart bättre pris, eller så passar du på att köpa marknadens vassaste telefon så snart den kommer ut.

Vilka funktioner är viktigast?

Det som du måste fråga dig är om du verkligen behöver det senaste på marknaden eller om det räcker med en äldre modell. Nya telefoner dras ofta med “barnsjukdomar” medan en lite äldre modell har fått uppdateringar och bör vara mer stabil.

Fråga dig själv exakt vad det är du söker och vad du kommer att ha behov av de närmaste 2-3 åren, för så länge bör en telefon hålla om du gör en smart investering. Se till att processorn är tillräckligt snabb, att telefonen har minne nog för att du ska kunna köra alla appar du behöver, att batteritiden är tillräcklig och att skärm och kamera har den upplösning som passar dig.

Därefter kan du göra en jämförelse för att se vilken modell som borde passa dig bäst. Om du behöver en riktigt vass telefon och det bara är några månader kvar till de stora märkena släpper sina nya modeller brukar det vara bäst att vänta lite. Så vet du att du får det bästa som marknaden har att erbjuda.

12 Apr 2018

Webbprofil skriver om allt som har med marknadsföring på nätet, teknik och IT att göra. Följ vår blogg för att hänga med i det senaste!