Så undviker du dataintrång när du etablerar dig på nätet

En hög närvaro på nätet har blivit ett måste för företag inom många branscher. Folk vill inte längre vänta tills de slagit sig ner på restaurangen, de vill kunna läsa menyn hemifrån innan de beställer bord via hemsidan. Att se en butiks hela utbud på nätet har också blivit en självklarhet för många kunder, ett sätt att botanisera band produkterna utan att anstränga benen.

Reklam är förstås en viktig parameter. Att vara synlig på internet kan vara det enda sättet för ett företag att locka nya kunder. Till exempel inom hantverksyrken är en hög närvaro viktig, att man rankar högt på Googles söktjänst, att man lyckas få många följare på Facebook och Instagram och så vidare.

Den egna hemsidan är navet

En etablering på nätet är alltså nödvändig, och den bör alltid utgå från en egen hemsida, med en snygg, stilren och inbjudande design, och ett innehåll som är både lättillgängligt och uppdateras ofta. På ett företags hemsida ska man snabbt kunna få veta lite om företaget, vad de sysslar med och varför kunden ska välja just dem. Sedan gäller det att länka från och till hemsidan, för att få kunderna att hitta dit och i förlängningen ta kontakt för ett köp, om det nu är en vara eller en tjänst som erbjuds.

Säkerheten glöms alltför ofta bort

För ett modernt företag är ovanstående genomgång av hur man etablerar sig på nätet rena självklarheterna, och många företag har, och har länge haft, en hög närvaro på internet, vet hur man gör sig sedd och hörd och hur man lockar kunder. Men en sak som ofta faller mellan stolarna är IT-säkerheten, som är precis lika viktig för ett företags väl och ve.

Att synas på internet har nämligen en baksida, det lockar förutom kunde även till sig hackers och kriminella element, som vill försöka komma över värdefull information. Det kan vara maillistor, kontouppgifter och så vidare som kan ställa till stor skada i fel händer. Ett företag som har en hög närvaro på internet och i sociala medier måste alltid se till att ha bra säkerhetslösningar som skyddar mot dataintrång.

Anlita experter på IT-säkerhet

Det bästa sättet att skydda sig mot dataintrång är att anlita en extern säkerhetsfirma som specialiserat sig på nätsäkerhet. Det finns många tekniker för att upptäcka luckor och täppa till dem, och att skapa säkra system på arbetsplatsen som inte komprometeras av anställdas oförsiktighet eller okunskap.

Ett dataintrång kan pågå en lång tid utan att det upptäcks av personalen. Med en bakdörr till systemet kan en hackare komma över känslig information om och om igen, vilken kan säljas vidare eller användas mot företaget i utpressningssyfte. Ett dataintrång kan om det vill sig illa innebära slutet för ett företag. Det går inte att nog understryka vikten av IT-säkerhet. Att anlita ett säkerhetsföretag som kontinuerligt söker igenom systemen för att upptäcka luckor och avvärja dataintrång är en i sammanhanget billig försäkring.

14 Jun 2019

Webbprofil skriver om allt som har med marknadsföring på nätet, teknik och IT att göra. Följ vår blogg för att hänga med i det senaste!